maayke x secrid

Secrid x Maayke

Secrid werkt samen met de Nederlandse kunstenares Maayke Schuitema aan vijf Limited Edition Miniwallets

Maaykes kunstwerken, bekend om hun krachtige weergave van vrouwelijkheid en haar nuances, hebben een nieuwe uitingsvorm gevonden. De Secrid Miniwallet is het canvas voor een reis naar de diepten van het vrouwelijke universum: gezien door de dubbele lens van introspectie en maatschappelijke reflectie.

Ons gesprek gaat in op de achtergrond van de samenwerking, het creatieve proces en de thematische reizen en geeft een kijkje in de verhalen en boodschappen die in elk stuk verweven zijn.

Maayke x Secrid
Maayke x Secrid

Maayke Schuitema is een Nederlandse kunstenaar die woont en werkt in Nederland. Ze staat bekend om haar grote, gedurfde linoleumsneden. De sneden zijn geïnspireerd op zwart-wit fotografie en affichekunst, waarin vaak het samenspel van lichaamshoudingen en emoties centraal staat.

Haar oeuvre is een verkenning van de diepten van het vrouwelijke universum, die verweven is met haar persoonlijke leven. Het is een manier van reflecteren, waardoor een dieper en intiemer begrip van gebeurtenissen, rollen en emoties mogelijk wordt. Via haar werk navigeert Maayke door de complexiteit van haar identiteit: opgroeien tussen sterke, maar ook onvoorspelbare vrouwen, de vreugde en uitdagingen van haar eigen moederschap, haar ruimte als kunstenaar, haar rol als partner en dus haar sterke betrokkenheid bij de vrouwenbeweging. Elk kunststuk haalt diepgang uit verschillende facetten van haar leven en houdt je een spiegel voor die de universele maar unieke ervaringen van het vrouw-zijn laat zien: 'She Decides'!

Je kunstwerken verbinden persoonlijke ervaringen met maatschappelijke visies op het vrouw-zijn. Ze dienen als persoonlijke uitlaatklep en zetten tegelijkertijd aan tot discussie. Hoe combineer je je artistieke werk met je persoonlijke ervaringen?

Kunst is persoonlijk! Omdat ik uit een familie van kunstenaars kom, ben ik opgevoed met het idee dat kunstenaars verantwoordelijk zijn voor het uitdagen van taboes, grenzen en algemene waarden. Kunst moet mensen uit balans brengen, ze betrekken en zich laten ontwikkelen. Soms duurt het alleen even voordat dit lukt. Als ik terugkijk op mijn artistieke reis, dan is deze diep persoonlijk en in die zin autobiografisch. Mijn opvoeding, waarin ik omringd was door sterke en eigenwijze vrouwen, heeft ook een diepgaande invloed gehad op mijn werk. Het is een lange reis geweest om het punt te bereiken, waarbij ik voel: 'Dit ben ik; dit is wat ik moet vertellen'. Maar wie weet ben ik over vijf jaar weer van gedachten veranderd.

Naast deze persoonlijke reis loopt mijn betrokkenheid bij de vrouwenbeweging als een rode draad door mijn werk. De laatste tijd is mijn werk sowieso minder persoonlijk en meer sociaal geëngageerd geworden. Omdat mannen de wereld eeuwenlang hebben gedomineerd, is het aan vrouwelijke kunstenaars om sociale kwesties vorm te geven en het voortouw te nemen.

Hoe denk je dat jouw artistieke visie aansluit bij de waarden van Secrid?

Secrid is al meer dan tien jaar op een creatieve reis, en ik ook. Alles wat we maken weerspiegelt onze waarden en eerlijke bedoelingen. Secrid is een volwassen bedrijf, maar alles en iedereen straalt betrokkenheid en menselijkheid uit. De 'Secrid-familie' is houdt van kunst en men waardeert mijn werk. Bovendien heeft Secrid vanuit sociale betrokkenheid gekozen voor een kunstenaar die sterk betrokken is bij de vrouwenbeweging. Hier deinzen ze niet voor terug.


  • Maayke x Secrid
  • Maayke x Secrid
Uit wat we dragen spreekt onze persoonlijkheid

Als je nadenkt over de samenwerking met Secrid, kan je dan aangeven hoe de geselecteerde kunstwerken de synergie tussen onze verschillende werelden weergeven?

Dat is een vrij complexe vraag, maar ik zal mijn antwoord eenvoudig houden: ons universum is hetzelfde! Secrid benadert dit misschien wat pragmatischer dan ik, maar toch is de synergie tussen mijn universum en de producten van Secrid logisch.

Zoals Secrid het mooi zegt: "Bijna alle essentiële documenten krompen tot zakformaat. We droegen minder bij ons, maar wat we bij ons droegen was waardevoller dan ooit tevoren." Daarom moet het omhulsel van deze waardevolle dingen en zowel emotionele als esthetische waarde hebben. Uit wat we dragen spreekt onze persoonlijkheid. En, kunst en design zijn de beste media om onze waarden te laten zien.

Als je de werkruimte van Secrid bezoekt, dan voel je meteen hun energie. Daar hou ik van. Omdat ze net als ik creatieve geesten zijn, is het makkelijk om samen dingen te creëren. Nu de vijf ontwerpen op de portemonnees zijn gedrukt, voelt het dan ook natuurlijk en gebalanceerd. Het belichaamt de vrouwelijke kracht waar ik voor sta zonder te overdrijven. Deze Miniwallets zijn functionele kunst voor dagelijks gebruik.

Maayke x Secrid
Maayke x Secrid

Welke Secrid x Maayke Miniwallet belichaamt volgens jou het beste de essentie van deze samenwerking, en waarom?

De collectie van vijf Art portemonnees is zo ontworpen dat ze een geheel vormen, met een samenhangende boodschap van het combineren van kunst en vrouwelijke kracht. Elke portemonnee is echter ook sterk en mooi op zichzelf. Het gebruik van zwart, wit en rood om de essentie van het kunstwerk te benadrukken, geeft mijn artistieke stijl goed weer. Secrid zag de kracht van dit ontwerp en heeft dat verwerkt in de Miniwallets.

Wat denk je dat Secrid je heeft bijgedragen aan je artistieke expressie? Heeft het je verrijkt met nieuwe perspectieven?

Allereerst: durf je werk los te laten. Als je samenwerkt om het perfecte resultaat te bereiken, moet je flexibel zijn.

Bovendien flirt ik met mijn herkenbare 'rode hoge hak' steeds meer met grafisch ontwerp en mode door samen te werken met bedrijven als Secrid, die mijn boodschap van vrouwelijke kracht omarmen. Het is een perfect en natuurlijk vervolg van mijn visuele verhaal. De samenwerking met Secrid bevestigt nogmaals dat ik op de goede weg ben, dus bedankt!

Je werkt voornamelijk met grote linoleumsneden. Vind je dat de intimiteit van het kleinere oppervlak van een Secrid Miniwallet nieuwe dimensies of uitdagingen biedt bij het uitdrukken van de thema's en verhalen die centraal staan in je werk?

Vrouwelijk naakt dat je privédomein beschermt, hoe intiem wil je het hebben?

Mijn schilderijen zijn misschien minder toegankelijk voor iedereen vanwege het arbeidsintensieve proces dat nodig is om ze te maken en het feit dat ze alleen te koop zijn in galeries. Daardoor kunnen ze te exclusief en te duur zijn voor veel mensen. Als kunstenaar wil je echter wel je boodschap verspreiden. Hoewel de kunstwereld een prachtig podium is, heeft het dus ook beperkingen. Daarom ben ik blij dat ik nu een groter publiek kan bereiken door mijn ontwerpen en boodschappen op de wallets van Secrid te tonen. Omdat mijn werk grote zwartgedrukte lijnen bevat, houdt het stand in een klein formaat. Natuurlijk moest ik wat concessies doen en het benaderen met de blik van een grafisch ontwerper, maar ik ben blij met het resultaat.

Het vrouwelijke universum staat centraal in jouw kunst; bij Secrid geloven we dat een betere wereld in je broekzak begint. Deze samenwerking is de synthese van de twee. Hoe hoop je dat de gebruikers van deze Miniwallets zich in hun dagelijks leven zullen verbinden met deze thema's?

Kunst is een communicatiemiddel dat geen grootsheid of dwingende boodschap nodig heeft om indruk te maken of een verschil te maken. De ontwerpen voor Secrid zijn afgeleid van 20-jarig artistiek proces. Het grote verhaal is gecondenseerd in een klein symbool van kunst: geëxtraheerd en vereenvoudigd dus, maar de boodschap blijft onveranderd. Wie kiest voor een kunstwallet doet dat bewust en verbindt zich met een boodschap die hem of haar sterk maakt. Maar je kan het ook simpelweg een aantrekkelijk beeld vinden en elke keer dat je je wallet gebruikt, prikkelt het je zintuigen eventjes. Nou, dat geeft mij het idee dat ik het project met succes heb afgerond!