Wat heb je van je moeder geleerd? Welke wijze raad gaf zij jou als kind mee? En hoe pas je die kennis nu toe in je leven en werk? We vroegen het een aantal Secrid-medewerkers, waaronder een kersverse mama, en zij spraken openhartig en vol tederheid over hoe hun moeder hen gevormd heeft. Liefdevolle ontboezemingen over vallen en opstaan, vrijheid, creativiteit, omdenken, op tijd zijn, zorgzaamheid en nooit oordelen over de ander.

Mirsada Spahalic

Functie: gastvrouw SECRID

Kinderen: Jasmina, Emina en Mirsad

Moeder: Sadija

Mirsada vluchtte in 1998 op 22-jarige leeftijd met man en twee kleine kinderen, Jasmina en Emina, vanuit Bosnië naar Nederland. Ze belandde met haar gezin in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn. Na vijf jaar kreeg zij haar papieren en een woning toegewezen vlak bij Den Haag. Ze had inmiddels een derde kindje gekregen, Mirsad, een jongetje. Door een bijzondere speling van het lot bood Marianne, Co-Founder van Secrid, haar drie kleintjes voor een langere periode onderdak aan. Niet alleen de kinderen van beide gezinnen werden vrienden, ook Mirsada werd liefdevol omarmd door haar nieuwe ‘familie’. Later werd zij gastvrouw van het bedrijf. De espressobar is haar domein. Bij binnenkomst is Mirsada de eerste die iedereen welkom heet en alles in de gaten houdt.

“Mijn moeder Sadija woont in Bosnië. Zij is een heel gevoelig persoon en ze heeft zoveel meegemaakt. Ze was altijd al een dominante, sterke vrouw. We mochten haar nooit knuffelen of zoentjes geven. Pas de laatste jaren is ze wat zachter geworden. De zachte kant van mijn moeder hebben we altijd gemist, maar die komt nu. Ik merk dat ik nu ook zachter naar haar ben. Ik durf nu ook ‘Ik hou van je.’ te zeggen. Dat heb ik bij Secrid geleerd, ook van Marianne. Alles is zo veranderd. Ik ben zelf ook veranderd doordat ik andere mensen heb leren kennen. Ik heb een andere wereld leren kennen. Wat ik van mijn moeder heb geleerd is dingen afmaken en doorgaan. Vallen en opstaan, vallen en opstaan. Ik pas dat toe in mijn werk en mijn leven. Alles gebeurt met een reden, daar geloof ik in.”


Michelle van Geer

Functie: Legal Brand Protection 

Moeder: Marianne

Michelle en Marianne van Geer

Michelle begon op 19-jarige leeftijd bij Secrid als ‘dochter van’ met het uitvoeren van simpele klusjes. Zij is de oudste dochter van Marianne en René en studeerde Rechten in Rotterdam. Na haar studie werkte zij met Legal Brand Protection aan een aantal grote inbreukzaken voor Secrid. Tegenwoordig werkt zij ook aan de nieuwe bedrijfsstructuur. Omdat de oude managementstructuur achterhaald was en niet paste bij Secrid is zij veel over andere soorten organisatiestructuren gaan lezen en heeft ze veel andere bedrijven bestudeerd en gesproken.

In 2019 is bij Secrid de keuze gemaakt om met Holacracy of holacratie te starten, een organisatiestructuur waarbij de werknemers zoveel mogelijk eigenaarschap nemen, zodat ze zelf ook kunnen groeien. Bij deze manier van werken wordt de regel ‘Alles mag, tenzij...’ gehanteerd, terwijl in de meeste bedrijven de regel geldt ‘Niks mag, tenzij...’.

“Mijn moeder Marianne zorgde altijd dat ze thuis als energie aanwezig was. Zij begreep dat we alle drie als kind heel anders waren. Ze zorgde ervoor dat we ieder kregen wat we nodig hadden. Ze maakte soms gewoon drie verschillende gerechten op een avond voor ons, oprecht omdat ze dat graag wilde doen voor ons. Wat ze heel goed kan is dingen niet persoonlijk nemen, niet vanuit een gekrenkt ego denken. Ik heb van Marianne ook geleerd om de dingen op een andere manier te benaderen, het omdenken. Ook om uit alle kansen en alle kleine dingen iets te halen. Het energie denken heb ik van haar geleerd, maar ook van mijn vader.”


Anouk Moerman

Functie: fotograaf en stylist

Moeder: Caroline

Een aantal jaren geleden viel Anouks eindexamenproject voor de Academie Artemis zo in de smaak bij Marianne en René dat zij haar een baan aanboden. Het thema van haar expositie was het gratis retourneren van kleding naar online modeketens en de grote problemen die dat veroorzaakt. Eenmaal gedragen kleding is onverkoopbaar. Wanneer het niet meer ‘naar fabriek ruikt’ kunnen deze bedrijven er naar hun mening niets meer mee. De meeste geretourneerde artikelen blijken te worden verbrand en worden vaak helemaal niet te gecheckt. Anderhalf jaar geleden is Anouk begonnen bij Secrid. Het voornaamste waar zij zich mee bezig houdt is het creëren van beeld. Dat varieert van fotografie tot styling. Als beeldmaker fotografeert ze veel zelf, maar zorgt ze er ook voor dat photoshoots van andere fotografen vlekkeloos verlopen.

“Mijn moeder Caroline is heel knap en sociaal. Ze heeft ons heel vrij opgevoed. ‘Je mag het helemaal zelf weten,’ zei ze altijd. Ze gaf ons heel veel vrijheid. Mijn broer en ik hebben nooit misbruik van die vrijheid gemaakt. We mochten van alles van haar uitproberen, maar ook weer opgeven. We mochten sporten, mensen ontmoeten, van alles doen. Dat gevoel van vrijheid heerst bij Secrid ook wel. Mijn moeder zegt ook altijd ‘Misschien is het nu niet goed, maar het komt later toch goed.’ En ‘Alles heeft een reden.’ Nooit opgeven, altijd doorgaan, dat is wel het motto van haar en mij.”

Annick Jongerius

Functie: People 

Kinderen: Tim, Nick en Pieter

Moeder: Els

Voordat Annick onderdeel werd van Secrid werkte zij lang op de Zuidas, onder meer op de financiële afdelingen van corporate bedrijven. Toen Secrid Co-Founder Marianne een aantal jaren terug op zoek was naar iemand die verstand had van zowel mensen als processen raadde in-house architect Tim Jongerius haar aan eens met zijn eigen moeder Annick te praten. Niet lang daarna startte ze als coach voor Marianne en is nu de spil van People, waarbij zij op een holacratische manier te werk gaat. Bij Holacracy en People draait het om zelforganisatie en worden de medewerkers in de gelegenheid gesteld hun eigen kracht te ontdekken.

"Mijn moeder is in Brabant geboren, in Someren, vlakbij Eindhoven. Ze is 77 jaar oud. Ooit had ze een cafétaria in Arnemuiden. Later hadden mijn ouders een restaurant aan het Veerse Meer. Daar ben ik ook begonnen, achter de afwas. Mijn moeders moeder, mijn oma dus, had een slijterij en haar deur stond altijd open. Er kwamen vaak mensen naar haar toe om raad te vragen. Ze was een wijze vrouw en vond dat iedereen er mag zijn. De rust en af en toe een wijze uitspraak, dat heeft mijn moeder van haar meegekregen. Mijn moeder is de vertaler van mijn oma en heeft het weer doorgegeven aan mij. Het zit ook in mij om met respect naar mensen te kijken en hen te laten voor wie ze zijn. Dat is wat mijn oma deed en wat mijn moeder nog steeds doet. Ik heb net als hen een diep geloof dat alle mensen goed zijn van binnenuit.”

Alfa Mukamanzi

Functie: schoonmaker en meer 

Moeders: Mukulu Lusamba, Mama Marie, Mama Jeanette, Mama Sanata, Mama Marianne, Mama Mirsada

11 jaar geleden is Alfa via de vluchtelingenorganisatie HCR in Nederland terechtgekomen. Toen zij 10 jaar oud was woedde er in haar geboorteland Rwanda een verschrikkelijke burgeroorlog. Zij vluchtte met een groep van ruim 400 kinderen uit het weeshuis, waar ze met haar zusjes woonde, naar buurlanden Burundi en Congo. In de chaos van de oorlog raakte ze een van haar zusjes kwijt en leefde zij met haar andere zusje langere tijd in de jungle. Wonder boven wonder vonden de zusjes elkaar terug en werden ze in Congo een paar jaar liefdevol opgevangen door drie ‘Mama’s’. Alfa was 25 jaar oud toen zij arriveerde in Nederland. In het AZC van Amersfoort zag ze voor het eerst sneeuw. Alfa maakt sinds een paar jaar de werkplekken van Secrid schoon en zorgt zij zodoende voor nieuwe energie.

“In Congo hebben de moeders Mukulu Lusamba, Mama Marie en Mama Jeanette ons drieën geaccepteerd zoals we zijn. Later in Goma was er nog een moeder die goed voor ons zorgde: Mama Sanata. Een moeder zorgt voor je en geeft je goed advies voor de toekomst. Ik heb van al die verschillende moeders geleerd altijd positief te blijven en respect te hebben voor anderen. Bij Secrid heb ik óók een moeder: dat is Marianne. Zij is lief. Niet lang geleden ben ik geopereerd en mocht ik een maand bij haar verblijven, in haar huis, om te herstellen. Ze houdt mij in de gaten en haar dochter Michelle doet dat ook. Ik kreeg zoveel brieven, berichten en bloemen van de mensen bij Secrid toen ik ziek was. ‘We hebben jou gemist!’, zeiden ze toen ik weer terugkwam. Ze accepteren je voor wie je bent. Het maakt niet uit wat je doet. Moeder nummer vijf is gastvrouw Mirsada. Toen ik als schoonmaker begon was ik een beetje onzeker. Mirsada heeft me toen heel goed opgevangen.”


Rene van Geer

Functie: Co-founder

Kinderen: Nando, Michelle en Danielle 

Moeder: Gerry

René wordt gezien als de Pater Familias van SECRID.

In 1997 bracht hij de eerste wallet, de SECRID Bodycard, op de markt. In 2009 besloten Marianne en hij zich volledig op het verder ontwikkelen van de cardprotector te concentreren en niet meer voor opdrachtgevers te ontwerpen Dat bleek een schot in de roos, de wallets werden een groot succes. Het holistisch kijken naar de dingen en de eigen regie houden zijn belangrijke doelstellingen van het duo. Constant wordt er, samen met een mooi team, aan verbetering en verduurzaming van het product gewerkt.

“Mijn moeder Gerry is 80 jaar, met mijn vader komt ze eens in de week naar ons bedrijf in Den Haag om gezamenlijk te eten. Vrijdag is het patat-dag bij SECRID, dan is het net een restaurant.

Mijn vader komt uit een welvarend deel van Bodegraven, mijn moeder zeker niet. Het was liefde op het eerste gezicht tussen die twee. Mijn ouders zijn allebei oordeel loos over mensen en achtergrond. Ik heb mijn jeugd als veilig nest ervaren, zorgeloos en met veel ruimte voor zelfontwikkeling.

Mijn moeder heeft mij de creativiteit gebracht. Ze had graag journalist of fotograaf geworden, maar moest op haar 15de van school. Ze schrijft gedichten en fotografeert veel. De liefde voor het woord heb ik echt van haar. Ik ben misschien niet zo uitbundig in het tonen van mijn liefde voor haar. Dat hebben we denk ik ook wel gemeen. Maar moederliefde is onvoorwaardelijk, net als vaderliefde overigens.”


Robin Foolen

Functie: Industrial Evolutionist

Kinderen & vrouw: Niki, Tim, Judith

Moeder: Liesbeth

Robins echte eerste baan als jonge industrieel ontwerper was bij het bureau van René. Daar werd onder meer het kinderzitje de Maxi-Cosi ontwikkeld én twee telefoons van Jan des Bouvrie. Na een jaar vloog hij uit en kwam, na voor verschillende ondernemingen te hebben gewerkt, in 2012 terug op het nest. Bij Secrid werd hij gevraagd om de supply chain van het bedrijf in goede banen te leiden. Dat hield onder meer het herorganiseren en structureren van het bedrijf in en goede relaties opbouwen met leveranciers. Hij onderhoudt contacten met ruim vijftig, vooral lokale en Europese, bedrijven. Tegenwoordig draait zijn werk om sustainability, duurzaamheid, op alle terreinen van het Secrid. Dat gaat over onder meer CO2 uitstoot, watergebruik, chemicaliën en de impact die het bedrijf daarmee heeft op de wereld.

“Mijn hele familie komt uit Brabant. Ik had als kind heel snel heimwee. Wanneer ik bij een vriendje twee straten verder speelde, wilde ik eigenlijk gelijk weer naar huis. Mijn moeder Liesbeth komt uit een streng Brabants Rooms Katholiek gezin, terwijl mijn vader uit een veel ontspannener omgeving kwam. Zijn opa werd Rooie Jan genoemd, een melkman die het communisme aanhing. Mijn moeder vond het strenge geloof verschrikkelijk en daar heeft ze nog steeds geen goed woord voor over. Ze was en is een mooie vrouw, zowel van binnen als buiten. Ze heeft me altijd verteld alles eruit te halen wat erin zit en altijd je best te doen. Wat ik ook van haar geleerd heb is altijd op tijd te zijn, eerlijk te zijn en netjes voor de mensen met wie je werkt. Ook de vrede bewaren heb ik van haar, dat is een beetje de Brabander in me.”


Sascha Schalkwijk

Functie: Legal Counsel

Kinderen: Oliver, Elise en Rosie

Moeder: Marguerite

Sacha werkt sinds twee jaar bij Secrid en is via via binnengekomen. Daarvoor woonde ze zeven jaar met haar gezin in Melbourne, Australië. Daar zijn haar dochters Rosie (8 jaar) en Elise (6 jaar) geboren. Sascha komt uit de traditionele, corporate wereld van de advocatuur. Als Legal Counsel houdt ze zich bezig met juridische zaken en I.P. (Intellectual Property). Dat gaat over alle rechten die Secrid als bedrijf heeft en hoe de technologie, het product en het merk het beste beschermd kunnen worden.

“Ik heb een fantastisch moeder, Marguerite. Zij is kunstzinnig, heeft de kunstacademie gedaan, en heeft in de jaren ‘70 de Stichting Anorexia Nervosa opgericht. Ze heeft nu negen kleinkinderen en draait haar hand nergens voor om, pakt alles aan. Aan mijn eigen kinderen geef ik verschillende dingen mee. Aan Rosie, mijn oudste, dat haar kindness en gevoeligheid haar super power is. Elise is een kopie van mijn moeder. Die dacht als kind al ‘Ik vind dit zo’n onzin, zó onterecht, ik geloof niet meer wat grote mensen zeggen!’ Dat zou Elise ook kunnen zeggen. Baby Ollie (8 maanden) is in Nederland geboren en die krijgt alle aandacht van zijn zussen. Een echt nakomelingetje.

Wat ik geleerd heb van mijn moeder is dat je je niet moet laten meeslepen door de gekte om je heen of door wat anderen zeggen. Moederliefde is niet echt te beschrijven. Een kind krijgen is heel powerful. Het is zo’n cliché, maar dat weet je pas wanneer je zelf een kind krijgt. Ik zeg altijd voor het slapen gaan tegen mijn kinderen dat ik van ze hou. Grappig genoeg heeft mijn moeder dat pas onlangs tegen mij gezegd. Maar ik heb het nooit gemist en altijd gevoeld dat ze van me hield. Ik zou Secrid als bedrijf niet lief maar liefdevol willen noemen. Liefdevol als een moeder dus.”

Bregtje van den Berg

Functie: productontwerper

Kinderen: Jurrit en Jelka

Moeder: Corien

Na een aantal jaren als industrieel ontwerper voor een ontwerpbureau te hebben gewerkt, maakte Bregtje 5 jaar geleden de overstap naar SECRID. Een weloverwogen keuze vanwege zowel het sociaal-maatschappelijk bewustzijn van het bedrijf als de mogelijkheid om nauw te kunnen samenwerken met verschillende lokale producenten. Juist het lokale maakt het werk wat haar betreft nóg interessanter. 

De laatste jaren heeft de kersverse moeder van baby Jurrit zich geconcentreerd op het ontwikkelen van een textielvariant van de cardprotector. Zij krijgt alle tijd om weeftechnieken te onderzoeken en ziet de SECRID-werkplaats af en toe als een grote speeltuin waar dingen onderzocht en uitgeprobeerd mogen worden. Daarnaast houdt ze zich tegenwoordig ook bezig met de lancering van nieuwe artikelen.

Mijn beide ouders komen uit ondernemersfamilies. Mijn oma was bakkersdochter en mijn vaders vader had een van de eerste zelfbedieningswinkels van het land. Ik kom uit een gezin van 7 kinderen, mijn moeder Corien trouwens ook. Zij heeft als kleuterjuf gewerkt en ik heb beroepsmatig ook veel van haar geleerd. Mijn moeder weet als geen ander dat spelen heel goed is voor kinderen, om zo de creativiteit te ontwikkelen. Zij bedacht zelf ook van alles toen wij klein waren, knutselen, spelletjes doen en niet te veel TV kijken. Dat heb ik van haar overgenomen.

Zij is een top oma voor haar kleinkinderen en een voorstander van al doende de dingen ontdekken en uitproberen en kijken waar je dan uitkomt. Die wijsheid pas ik wel toe in de werkplaats van SECRID.

We hebben in onze familie een gevleugelde uitdrukking ‘Je staat versteld van wat je kunt als je het maar probeert.’ Ooit uitgesproken door mijn overgrootmoeder, dus de oma van mijn moeder, en nog steeds een wijsheid die we aan elkaar doorvertellen.”