Medische mondmaskers

Van wallets
naar mondmaskers

De coronacrisis heeft de wereld herinnert aan de waarde van lokaal produceren. In nauwe samenwerking met het Reinier de Graaf ziekenhuis, machinebouwer Madern en ons lederatelier Made in Holland in Vlaardingen, hebben wij onze productie omgebouwd. Nu maken wij 10.000 medische mondmaskers per week om ons zorgpersoneel te beschermen.

Terwijl medisch personeel ontelbare overuren maakte, waren bij onze leveranciers de werkvloeren leeg en stonden de machines stil. Toen we half maart de wereld tot stilstand zagen komen besloten we onze ervaring met lokale productie anders in te zetten.

Produceren van medische mondmaskers
Medische mondmaskers proces

Het Reinier de Graaf ziekenhuis was samen met machinebouwer Madern en vele vrijwilligers al begonnen met het maken van mondmaskers. Lokaal produceren is niet makkelijk. Gelukkig konden wij bijspringen om de productie op te schalen.


"Creativiteit en samenwerking maken lokale productie niet alleen mogelijk, maar ook betekenisvol."


Lokale productie is voor ons altijd de manier geweest om hoge kwaliteit te waarborgen, werkgelegenheid te creëren en de gevolgen voor het milieu te minimaliseren. Meer dan tien jaar ervaring hierin zorgt voor genoeg expertise en contacten om het ziekenhuis uit de brand te helpen. We hebben onze stikmallen voor wallets snel weten om te bouwen om er maskers mee te maken.

De eerste versie van de nieuwe stikmal is binnen een dag ontworpen. Sindsdien zijn we samen met de medische experts constant aan het testen en verbeteren. Het ‘koffiefilter’-model blijkt de veiligste en meest efficiënte oplossing te zijn met het basismateriaal van het ziekenhuis.

Medische mondmaskers protorypes

Nadat elk mondmasker is getest en individueel is verpakt, wordt het 72 uur lang in quarantaine geplaatst om alle bacteriën en virussen te doden. Daarna kunnen de mondmaskers veilig door het medische personeel worden gebruikt.

Het project is in sprinttempo uitgevoerd;binnen een maand het ontwerp afgerond en de productie opgeschaald. Na alle benodigde aanpassingen op de werkvloer kan al het personeel van lederatelier Made in Holland weer aan de slag. De machines draaien inmiddels op volle toeren en materiaal voor vele mondkapjes is onderweg.

Gezichtsmaskers naaien
Resultaat gezichtsmaskers

We willen laten zien dat creativiteit en samenwerking lokale productie niet alleen mogelijk maakt, maar ook betekenisvol. Dit is onze kleine bijdrage voor hen die in onze samenleving het grootste verschil maken.

Reinier de Graaf medical staff wearing the face masks.

Met dank aan alle fantastische mensen die dit project mogelijk maken:

Bedrijven logo's die dit project mogelijk maken